Slik planter du i potter

For å få planter til å trives i potter må de få nok næring, vann og plass til røttene. Det er særlig viktig dersom du planter stauder som skal komme igjen år etter år.

Ulike potter til ulikt behov. Stauder som skal overvintre i potte, trenger mer plass enn en sommerblomst som bare skal leve i potten over sommeren.

Store potter er også tyngre og velter ikke så lett i vinden. Et viktig poeng, særlig dersom pottene dine står på et vindutsatt sted, som en balkong

Frostsikre

Skal pottene stå ute med jord i om vinteren er det viktig at de er frostsikre, dvs at de ikke sprekker når jorda fryser og vannet utvider seg. Potter i metall, betong og hardbrent leire er som regel sikre. Potter i polypropylen, et materiale som likner isopor, sprekker ikke, er lette og beskytter plantene litt mot kulde.

Hull i bunnen slipper ut overskuddsvann.

Drenering

Alle potter må ha hull i bunnen (dreneringshull) slik at overflødig vann kan renne ut. Blir det stående vann i potten, kan røttene på plantene råtne.

Putt dreneringskuler i en gammel strømpe .
Kveilen med dreneringskuler kan du enkelt bruke om igjen.

Før du fyller jord i potten, er det viktig å lage et dreneringslag. Du kan bruke dreneringskuler eller knuste potteskår. For at ikke dreneringskuler skal trille alle veier når du tømmer potten, er det lurt å lag en kveil av dem i en gammel nylonstrømpe. Legg hele kveilen i bunnen av potten som drenering. Når du tømmer potten ta du opp hele kveilen, som kan brukes i en ny potte.

Potteskår er en god, gammel måte å lage drenering på.

Skår fra ødelagte potter kan også brukes til å bygge opp et drenslag. Legg da en bit markduk eller noen ark avispapir, (hvis potten bare skal vare over sommeren), over skårene, slik at jord ikke siver ned i drenslaget og tetter det til.

Vann og jord

La plantene trekke helt til det slutter å boble.

Før planting setter du plantene i en bøtte med vann slik at de får trukket til seg godt med vann.

Pakk godt med jord rundt røttene på plantene.

Fyll opp potten med god jord, gjerne innblandet litt kompost, selvlaget eller kjøpt. Ikke fyll pottene helt opp til kanten, da blir det vanskelig å vanne riktig og det blir mer søl.

Etter planting må det vannes.

Vann godt etter planting. Det sørger for at plantene får god kontakt med jorda.

Gjødsel

Planter som vokser i potter har ikke så mye jord å hente næring fra. De er derfor avhengig av å få tilført gjødsel. Det kan du sørge for ved å blande inn langtidsvirkene gjødsel når du planter, eller du kan bruke flytende gjødsel når du vanner. Følg bruksanvisningen på pakken/flasken. Det er ingenting å vinne på å overdosere.

Vanning

En liten potte tørker mye fortere ut enn en stor. Men også store potter må vannes, kanskje hver dag når sola steiker. Vann om kvelden eller tidlig om morgenen. Da er det kjøligere og jorda rekker å trekke til seg vannet før sola kommer for fullt og får vannet til å fordampe. Vann rundt hele rotklumpen og på hele jordoverflaten, slik at planten får mest mulig nytte av vannet.

Urter passer godt i potter. De er både dekorative, nyttige og lokker til seg massevis av insekter.
Mange roser passer godt i potter. Gir du dem god jord og passer på med gjødsel, kan de blomstre hele sommeren. Fjern visne blomster og blad etter hvert.