Spaliering av frukttrær

Du har kanskje sett frukttrær som vokser langs veggen i ulike fasonger på flotte gamle hus, og tenkt at det er en teknikk forbeholdt de aller flinkeste med de aller grønneste fingrene… Spaliering betyr rett og slett å forme og binde et tre inntil et spalier eller gitter, og alle frukttrær kan beskjæres og formes. Det er lettere enn du tror, og vi forklarer deg hvordan !

Spaliering av frukttrær går ut på å beskjære treet slik at det for eksempel vokser flatt mot en vegg. Treets vekst blir todimensjonal og ikke rund slik naturen skaper det. Høyden og bredden på treet bestemmes av beskjæringen. Lave, krypende frukttrærhekker kan dyrkes i kaldere områder hvis de holdes såpass lave at grenene blir liggende under snøen om vinteren. Da vil snødekket gi vern mot kulden. Ulempene er at man må passe på at trærne får nok lys inntil veggen. Trærne må også passes litt mer med hensyn til beskjæring enn trær som får utvikle seg fritt.

Spaliertrær kan brukes som halvhøye eller lave hekker mot nabotomter, veier eller som romdeler i hagen, i bueganger, langs murer og vegger og i store potter på små arealer som balkonger og terrasser. Fordelene med å spaliere frukttrær er å kunne nytte varmen og levirkningen fra for eksempel en murvegg. Treet tar liten plass og kan formes i en rekke former og fasonger. Det er lett å plukke frukt fra denne typen trær. Eplene blir ikke hengende inne i treet, men utenpå og får mye lys, fin farge og smak.

Slik gjør du

Velg et dyrkingssted mot en vegg eller gjerde som holder på varmen (mur, stein m.m.).
Velg hvilken fasong du vil at treet skal vokse i.

Snortre

Formes fra et år gamle pisker som er podet på svaktvoksende grunnstammer. Snortre kan vokse loddrett, skrått, horisontalt eller i bue.

Palmett

Treet formes slik at det er likt antall greiene på hver siden av hovedstammen. Sidegreinene bør være om lag 30 cm fra hverandre og avstanden mellom hver greinetasje bør være 40-50 cm. Palmetten kan formes i vifteform eller u-form.
Monter et rammeverk eller vaiere(30cm. avstand)som treet kan bindes i. Kjøp et tre med svaktvoksende grunnstamme. Spør på det lokale hagesenteret.
Plant enten en pisk med bare stamme og ingen sidegreiner eller stamme med bare få motstående horisontale sidegreiner.
Klipp av alle unødvendige greiner.
Hovedstammen skal gå så høyt som du vil at treet skal bli for så å kuttes tilbake litt.
Greiner som går inn mot vegg eller gjerde og ut i «lufta» skal vekk.
Behold greiner som vokser horisontalt. Å fjerne greiner vil stimulere til ny vekst
Husk at planter som står i potter eller inntil vegger kan ha mer behov for vann enn frittstående frukttrær uten begrenset jordvolum og som ikke skjermes for vær og vind.
Greinene som beholdes festes til espalieret med materiale som kan følge treets vekst og ikke strammer.
Bruk noen år på å forme treet ved å beskjære litt hvert år.