Spinatstilk

Spinatstilk

Stokkrenning hos nyttevekster er noe vi gruer oss til da smaken forandres og konsistensen blir treen. Spinat går lett i stokk og når du ser at dette er i ferd med å skje er det egentlig ingen vits i å vente: Høst alt.


Les mer om stokkløping her

Spinat gir store og omfangsrike avlinger og det kan være krevende å spise opp alt i en eneste gedigen “skippernfest”. Derfor kan spinaten forvelles lett og legges i fryseren.

Men stilken da…hva gjør vi med stilken?

Nei ikke kast stilken. Tar du spinaten tidlig i stokkløpings-prosessen (eller før) er den gull verdt og ikke så seig og treen som man kan mistenke. Her kommer et tips:

Pasta med spinatstilk, spinatblader, urter og spekeskinke Foto: Jens Fremming Anderssen

Spinatstilk i aspargesforkledning

Kutt bort bladverket og legg til side så lenge.

Varm en panne med rikelig smør og la stilkene stå og surre en god stund til de blir møre. Ikke for sterk varme, de skal ikke brunsteke seg i smøret, bare ligge og kose seg i et kvarters tid eller lenger.

Underveis tilsetter du hvitløk og andre urter etter smak og behag. Her er det nesten ikke grenser; litt andefett i panna eller spekeskinkestrimler gir en ekstra snert i smaken. Parmesan er også en velkommen gjest på denne fest. Og salt og pepper.

Mot slutten rører du inn bladverket av spinaten. Bruk mye mer enn du tror er nok. Spinatblader faller sammen og krymper på et blunk.

Du kan også tilsette  fløte som du koker inn om du vil ha en kremet variant. Prøv deg gjerne fram med litt sitron eller en ørliten slant eddik for å runde av med litt syrlighet. Men forsiktig, smak deg fram,  ikke stjel smaken fra spinaten som spiller hovedrollen her. For mye salt eller syre er vanskelig å reversere.

Spis stilkene som du ville spist asparges; sammen med kjøtt eller fisk eller i pasta. Spinatstilkene smaker ikke som asparges, de smaker noe som er vel så godt: De smaker av spinat!


NB! Spisemetode

Ja,   noen ganger kan disse stilkene  være en utfordring for de mest glupske. Ikke maul en hel stilk, da kan du  det hende du må jobbe litt. Bruk kniv og gaffel, skjær mindre biter, ikke albuer på bordet og nyt måltidet.