Stell juletreet

Stell juletreet

Er du helt anti dryss fra juletreet, bør du unngå gran og heller gå for edelgran. Vanlig gran drysser fra naturens side mer enn edelgran, som sjelden slipper nålene. Er du for tradisjon og insisterer på vanlig gran er det flere tiltak for å unngå nåler på gulvet.

 

Et frossent tre som kommer rett inn i varmen har lett for å kaste nåler.

Det viktigste du kan gjøre for å unngå at juletreet skal begynne å drysse, er å la det få litt tid til å akklimatisere, tilpasse, seg før du tar det inn i stua. Ikke ta treet direkte fra 15 minus og rett inn i stua. Fjern nettingen et par dager før det tid for pynting og la treet stå et døgn eller så i garasjen eller i en kjølig kjeller. Så, før du bærer treet inn, dunk det noen ganger kontant i bakken. Alle bartrær har nåler som er mer eller mindre løse. Dunker du det ute, slipper du at disse nålene felles i stua.

Juletreet er egentlig en snittblomst. Når vi kjøper roser i blomsterbutikken får vi beskjed om å lage et ferskt snitt før vi setter dem i vann. Det samme gjelder for juletrær. Et nytt snitt åpner porene og sørger for at sugerørene i stammen åpnes og kan trekke opp vann. Skjær av minst et par cm nederst på stammen, tvers over med en sag, rett før treet skal i vann. Unngå å skjære vekk barken oppover stammen. Det er i den smale sonen mellom barken og den lyse indre veden at treet suger vann.

Når treet har fått på pynten, kan julefreden senke seg.

Så må du sørge for at det juletreet alltid har vann, det må ikke stå tørt. I starten kan treet drikke mer enn én liter vann i døgnet. For å slippe å passe på hele tiden, kjøp en fot som rommer masse vann, gjerne to–tre liter. Et kjerringråd er å tilsette brus i vannet. Antakelig med tanke på at det skal gi energi til treet. Men det viktigste er at snittflaten alltid står under vann.