Studiering på Facebook

Studiering på Facebook

"Det er en usikker tid men gleden over det som vokser og gror skal ingen ta fra oss"

I februar var alt klappet og klart for en sesong med stor aktivitet og liv og røre i Gjøvik hagelag. Så traff pandemien og det ble helt stille. Leder Inger Sigstadstø innrømmer at den første reaksjonen var følelsen av håpløshet. Måneder med planlegging hadde de bak seg men måtte nå legge det bak seg og finne nye løsninger.

Inger Sigstadstø er leder for Gjøvik hagelag

Nye plattformer

Inger fikk tidlig ideen om å lage digitale studieringer. Men på hvilken måte? I dag er plattformer som Zoom og Teams godt etablert som skjermbaserte møteplasser. I mars-april var dette ukjent terreng for de aller fleste.

Det første styremøtet ble holdt via Messenger (Facebook). 7 møtedeltagere og litt teknisk klabb og babb ga nyttig erfaring: Studieringene måtte deles opp i mindre grupper på maks 4-5 personer.

Uten etikett

Da Gjøvik hagelag inviterte til studiering innen dyrking av Fuchsia strømmet det raskt inn 16 påmeldte.

Inger Sigstadstø tok kontakt med Philip Roberts som sammen med sin kone Bente produserer Fuchsiaplanter på Kråkerøy. Herfra fikk de fine stiklinger som ble delt ut til deltagerne på studieringen. Utdelingen foregikk i trygge omgivelser på en romslig parkeringsplass på Gjøvik.

Alle deltagerne fikk tre stiklinger hver men Inger hadde da fjernet alle etiketter slik at det var umulig å si hva slag Fuchsia de tok med seg hjem. Utfordringen skulle nemlig være: “Hvilken type Fuchsia har jeg fått?”. Det eneste de fikk vite var at de skulle dyrke fram:

  • En plante som skal stammes opp
  • En plante som skal bli en opprettvoksende busk
  • En plante som er enten halvthengende eller hengende

Småplantene ble stelt med og pleiet i sine nye hjem. Etterhvert som de vokste delte folk bilder og erfaringer i arbeidsgruppene i studieringen. Inger Sigstadstø sier i dag at “Her delte de gleder og nesten ikke noen frustrasjoner”. Sammen diskuterte de seg fram til hvilken plante de hadde mellom hendene. Riktig svar ble premiert med at de fikk tilsendt etiketten som var blitt fjernet.

Gjøvik hagelag lagde en egen gruppe på Facebook der erfaringer fra alle arbeidsgruppene ble samlet. Inger Sigstadtrø holdt også et fellesmøte der hun delte informasjon til hele studieringen.

Nesten som normalt

I august kunne man så smått begynne å leve litt som normalt igjen. Det var et etterlengtet øyeblikk da studieringen i sommer kunne møtes fysisk. Hagelaget så også sitt snitt til å arrangere kurs som vanskelig kunne gjennomføres digitalt:

  • Snekkerkurs. De fikk tilgang til et snekkerverksted. Her ble det bygget hagemøbler, fuglekasser, pidestaller og mye mer. Svært populært tilbud.
  • Sveisekurs. Det er ikke grenser for hva et hagelag kan drive med! Etter en tur på fyllinga ble det skapt hagekunst av gammelt skrammel.
  • Make-make-kurs. Dette er en støpeteknikk hvor en med make-make-leire kan forme figurer til bruk blant annet i hagen. Her påfører man lag på lag med leire utenpå en form av isopor. Hvert lag må tørke før det neste påføres så her er det viktig å begynne i det små. (En litt for stor støpeform resulterte blant annet i en overdimensjonert trane. Det ble ringt etter tilhenger).

Veien videre

Koronasituasjonen har nå skrudd seg til igjen og mye tyder på at også 2021 vil bli preget av dette. Tilbakemeldingene på den digitale studieringen er svært gode og Inger Sigstadtrø anbefaler dette til alle hagelag. På Gjøvik  planlegges det i disse dager nye studieringer som kan egne seg. Kanskje grønnsaker?