Summende hager: Hageselskapets formidable humlesuksess

Når titusenvis av mennesker engasjerer seg på facebook, i hagen, på balkongen og i bakgården for at humla skal finne mat, husly og akutt nødhjelp – da snakker vi humlesuksess!

skjermbilde-2016-09-22-kl-12-34-19Summende hager heter kampanjen som ble satt i gang av Hageselskapet i 2012 for å redde humler. – Den ble til en folkebevegelse som ikke ville opphøre, konkluderer Hageselskapets direktør, Tove Berg.

Hageselskapet begynte sitt engasjement for humler allerede i 2012, med bekymret engasjement for humlers stadig større utfordringer med matmangel, egnede boligforhold – ensrettet landbruk, forurensning og klimaendring. Året etter kom Klima- og miljødepartementet inn i bildet og ga økonomisk støtte til prosjektet. To miljøvernministre har vært humleministre for en dag.

Facebooksiden Summende hager ble lansert i 2013 og ble umiddelbart en suksess. Senere har Miljødirektoratet gitt støtte til videre drift av prosjektet som i dag teller vel 23 000 engasjerte følgere som liker innlegg, deler bilder, stiller spørsmål og følger opp med enkle tiltak for å redde humla. Innlegg har fulgt innlegg, det er blitt hundrevis av dem hver sesong. Innlegget som fikk aller størst respons nådde i august i år over 100 000 mennesker og fikk over seks tusen tommelfingre i været, hundrevis av delinger og kommentarer.

På Instagram er det over 2 000 innlegg tagget #Summendehager


Økt humlekunnskap

I løpet av prosjektets varighet har man undersøkt hva folk visste om humla og dens problemer, og om de selv kunne gjøre noe for å yte humla hjelp. Folks humlekunnskap har økt målbart, med 9 prosent, i løpet av prosjektet.

Hageselskapet har gjennom Summende hager lagt til rette for humlekrafttak i hager, humledugnad i by – på balkonger og i bakgårder. Bloggstafett for humla, med 60 bloggere i sving, ledet an av hagebloggen, Moseplassen, ga også budskapet stor utbredelse.

Media har vært humleinteresserte. Hageselskapets drahjelp ved lansering av den første pollinatorpassasjen i regi av ByBi, gikk nyhetsverden over. Hageselskapets hagelag har hatt populært og viktig humlefokus knyttet til mange av sine tilbud og arrangementer. Det har vært laget humlebol, plantet humlevennlige planter og laget insekthoteller.

plansje-humlefavoritter-webskjermbilde-2016-08-17-kl-14-45-06Humlehøydepunkter

Hageselskapet har gjennom Summende hager lært folk å lage en enkel blomstereng til glede for seg selv og de stedlige humler. Summende hagers blomsterplakat, med gamle, originale, botaniske plantetegninger av humlefavoritter, har vært ettertraktede premier i konkurranser. Vi har mottatt ikke rent få bønnfallende innlegg på facebook om å få tildelt, eller kjøpe, en plakat fra de uten vinnerlykke.

Innleid kommunikasjonsbyrå, Trigger, har vunnet flere bransjeutmerkelser for sitt arbeid med Summende hager. Kampanjen ble tildelt Stiftelsen UNIs Miljøvernpris 2015 som ”et fremragende eksempel på miljøvern i det norske samfunn.”

En rekke innlegg fra følgere på Summende hager er begeistrede, bildelagte beretninger om humler som er reddet opp av vannglass eller ut fra varme vinduskarmer innendørs. Utslitte humler er hjulpet opp på banan- og melonskall og servert sukkervann for å komme til krefter. Ikke én humle til jorden..!

Kampanjen BieBlomst, i regi av Nordic Garden, jobber for tilrettelegging for bier etter mønster av Summende hager, opplever en lignende suksess. Hageselskapet har vært deltaker også i dette prosjektet.

img_0262
Alt har en ende

Men, alle ting – også en humlesuksess – har en ende. Nå er humlesesongen snart over. Svangre, unge humledronninger går i dvale, med håp om en ny vår. Alle andre humler, og Hageselskapets facebookside Summende hager, går over i historien. Hjemmesiden www.summendehager.no vil selvsagt fremdeles bestå.

Vår omsorg for humla vil få andre uttrykk for framtiden. Stortinget skal lage en Nasjonal plan for pollinerende insekter – der er Hageselskapet med. Summende hager; humledugnaden, som ble til en fem år lang humlefiesta, ble et miljøverntiltak som fikk smil om munnen. Det er ikke all miljøinnsats forunt.

Vi hilser takk for følget, takk for støtte fra departement og direktorat – og en stor takk for innsatsen til alle humlevenner der ute! Sammen har vi delt troen på at kunnskap og viljen til å yte et lite bidrag har gitt et viktig humleløft.

Vi ønsker vår stripete venn hell og lykke! 


Summ videre…

 

gi-plass-for-humla-anim