Ta vare på amaryllisløken

Nå har de fleste amaryllisklokkene visnet. Men det er ingen grunn for å kaste løken selv om blomstene er borte. Steller du løken godt kan du få den til å blomstre igjen neste jul.

Foto: Jorunn Amdalø
Foto: Jorunn Amdal

Slik gjør du:

Når alle blomsterklokkene er visnet må amaryllisen begynne å samle næring for å orke en ny blomstring. Det betyr at bladverket må få vokse lenge og ha nok lys, jevnlig vann og ukentlig næring.

Amaryllis, eller Hippeastrum eller ridderstjerne som de egentlig heter, er ganske næringskrevende planter. Dyrk på relativt lav temperatur, ned mot 15 grader, og sørg for å holde veksten i gang så lenge som mulig.

amaryllishvit2_redOm sommeren kan amaryllisen stå ute i full sol til bladene visner ned, senest i august/september. Da flytter du plantene inn og stopper vanningen. Når jorda og løken er knusktørr må den lagres kjølig fram til den skal drives, minimum 6 uker ved 12–13 grader. Noen sorter krever enda lavere temperatur, helt ned mot 4 grader.

Etter hvilen tas løken fram i varmen og plantes, ikke for dypt, i god jord. Vanning venter du med til knoppen viser seg over jorda. Vanner du for tidlige risikerer du at knoppen setter seg fast og kun bladene kommer opp. Så er det bare å stelle som vanlig. La jorda tørke lett opp mellom vanning og kryss fingrene for at blomstringen treffer julekvelden.