Ta vare på snittblomstene

Ta vare på snittblomstene

Enten de kommer fra hagen eller blomsterbutikken, det er herlig å fylle huset med snittblomster. Men hvordan stelle dem for at de skal stå lengst mulig?

Snittblomster har ingen rot og dermed dårlige forutsetninger for å trekke vann. Det er derfor lurt å anstrenge seg litt for at vannopptaket skal bli så bra som mulig. Da varer buketten lengst.

Skråsnitt alle stilkene i buketten.

Riktig snitt og rent vann

For at avskårne stilker skal trekke vann, må silvevet (blomstenes sugerør) være åpent. Det gjøres ved å gi hver enkelt stilk et friskt snitt. Bruk en skarp kniv, en sløv kniv duger ikke. Kjøkkensaks gjør mer skade enn gagn. Når en klipper, klemmes sugerørene flate og vannopptaket blokkeres. Det samme gjelder for bruk av hammer, som før var anbefalt å banke rosestilker med.

De fleste snittblomster skal skråsnittes, men løkblomster, som tulipaner og hyasinter, snittes rett over. Er det mange stilker, fyll gjerne vasen med vann før du begynner og sett stilk for stilk i vannet mens du jobber. Dandering eller oppbinding kan du ta til slutt.

Vask alltid vasen før bruk. En støvete vase med rester fra forrige bukett, sikrer ikke god vannkvalitet. For å unngå at vannet blir forurenset, fjern alle blad som kommer under vannlinjen. Torner kan også fjernes, men det er mest av praktiske årsaker.

Bruk holdbarhetsmiddel om du har (den lille posen som følger med buketter fra blomsterbutikken), det hindrer algevekst og urenheter i vann som kan tette igjen silvevet.

Roser har treaktige stilker og settes i varmt vann.

Temperatur og mengde

Generelt kan roser, syriner og andre snittblomster med grove eller treaktige stilker, settes i det varmeste vannet fra springen. Varmt vann har høyere trykk og trekkes lettere opp.

Løkblomster, som gjerne trekker vann med hele stilken, vil ha kaldt vann og helst lite av gangen, det bremser stilkveksten. Men pass på å etterfylle ofte. Alle andre blomster kan settes i lunkent vann. Er det holdbarhetsmiddel i vannet, ikke skift vann, men etterfyll.

De fleste snittblomster og blandingsbuketter vil leve lenger dersom romtemperaturen er lav. Sett blomstene kjølig om natta og de lever mye lenger. Unntaket er tropiske blomster som orkideer og flamingoblomster. De blir frostskadet og får brune flekker når temperaturen går under 15 grader.

Velg riktig

Snittblomster er ferskvare. For at de skal stå lengst mulig, er det lurt å velge de sist ankomne.

Spør gjerne betjeningen når varene kom inn og se nøye etter når du velger. Skal du ha blomster i bunt, se etter at alle blomsterhodene sitter på. Ved flytting rundt i bøttene er det fort gjort at hoder faller av.

Tommelfingerregel når du kjøper roser:

  • Klem forsiktig på hodene, de skal stå stivt på stilkene og være faste ved basis. Er rosene kommet langt og i tillegg er bløte å klemme på, er de sannsynligvis gamle og vil stå i få dager. Sjekk stilkene, tykke stilker indikerer bedre kvalitet enn tynne.
  • Når du kjøper roser om vinteren, bør du sjekke at begerbladene har sluppet taket rundt knoppen. Sitter begerbladet fast rundt hodet, er det stor fare for at rosene er høstet for tidlig og at de ikke vil springe ut.
  • For å være sikker på at du får med deg kvalitet hjem, kjøp blomster i en blomsterbutikk. I matbutikkene står blomstene gjerne i nærheten av frukt og grønnsaker som utskiller etylengass, et aldringshormon som forkorter levetiden.

Når rosene henger med hodet

Dersom rosene begynner å henge med hodet kort tid etter at du har kjøpt dem, og før de har rukket å åpne seg, har du to valg. Du kan klage, eller du kan forsøke å gjenopplive dem.

Sett over en kjele vann på komfyren. Gi alle stilkene et nytt snitt og pakk hele bunten inn i avispapir, bladene og hodene skal være helt dekket av papiret. Når vannet fosskoker, stikker du stilkene skrått ned i vannet og holder dem der et par minutter. Så etterfyller du varmt vann i vasen og setter buketten i med avispapiret på. Etter en liten stund vil hodene oftest reise seg. Er du heldig vil de springe fint ut.

 

Tulipaner

Når du kjøper tulipaner skal bladverket være friskt og grønt. Veldig lys farge indikerer at tulipanene er gamle eller at de har dårlig kvalitet. Sjekk at knoppene er faste og at stilkene virker kompakte og bladene sprø. Ulike sorter/farger har ulik lengde og ulik bladfarge, spør derfor betjeningen om de er ferske. Bladspissene skal ikke ha antydning til mugg.

Tulipaner selges gjerne tørre, de er ikke satt i vann fra produsent. Dette er ikke et tegn på dårlig kvalitet og tulipanene tåler det godt. Men etter noen dager uten vann blir slappe. Så lenge grønnfargen er god og blomstene ellers ser friske ut, er kvaliteten bra. Snitt stilkene tvers over og sett tulipanene kjølig i lite og kaldt vann, behold plasten på. Etter en times tid er stilkene stive og fine.