Tid for å så stauder

Tid for å så stauder

Å så flerårige hageplanter; stauder, busker og trær, er ikke vanskelig. Men for at de skal spire til våren, må mange av dem sås nå

Merk pottene og dekk frøene mot mus og fugl. Foto: Marianne Utengen

Mange frø er ikke i stand til å spire rett etter at de er ferdig utviklet, men må vekkes opp av hvile for å bli spiredyktige. Vekkeprosessen er det som i faglitteraturen kalles stratifisering. Vi skiller mellom kald- og varm- stratifisering.

Men for oss hagefolk er det ikke alltid så lett å vite eller finne ut om et frø trenger stratifisering eller ikke, heller ikke hvor lenge behandlingen skal pågå. Det letteste er derfor å anta at alle flerårige hageplanter trenger temperaturbehandling for å spire.

Les mer om å så frø her

 

Så frøene som vanlig. Bruk oppfuktet såjord og så dobbelt så dypt som diameteren på frøet. Merk pottene med vannfast tusj og sett dem i kasser der regnvann kan renne gjennom.

Så bærer du kassene ut i hagen. Dekk pottene med strie så ikke mus eller fugl spiser frøene og ta deretter juleferie. Kommer det snø, spa den gjerne over pottene. Først til våren, når jorda har tint må du passe på med vanning. Når frøene har fått nok varme, vil de spire. Noen raskt, andre sent. En plass i skygge og le vil kreve mindre vanningsarbeid.

Les om å sanke selvdyrkede frø her