Unngå tørråte på tomater

Mange har opplevd å få tørråte på tomatene i hobbyveksthuset. Hva skal en gjøre for å unngå dette problemet? Forverres problemet dersom en dyrker urter og agurk i samme veksthus?

Har det noe for seg å sprøyte jorda før bearbeiding og utplanting? Hva med sprøyting av plantene? Og hva skal jeg eventuelt sprøyte med?

Soppen DSC_0782tørråte overvintrer ikke i jorda så det er ingen god idé å sprøyte jorda. Derimot må en holde pinlig rent i veksthuset både før og etter et angrep av tørråte. Alle visne blad og angrepne plantedeler må straks fjernes.

Angrep i en tomatkultur starter nesten alltid etter smittespredning fra potet. Sporene kommer med vinddrag. Yrkesdyrkere kan sprøyte potet, men hobbydyrkere kan ikke sprøyte, verken potet- eller tomatplantene.

Vi er henvist til å holde det så rent og tørt som mulig i tomathuset. Det er vanskelig dersom en dyrker agurk i samme hus, agurker trives best i fuktigere luft og med brusing på varme dager. Krydderurter derimot trives godt sammen med tomater, de fleste av dem liker å ha det varmt og tørt. Det er ubehagelig med angrep av tørråte, så en bør velge mellom tomat og agurk. Tomatene kan kanskje plasseres i solveggen utenfor veksthuset?