Torvfritt – bedre for plan(e)ten

Torvfritt – bedre for plan(e)ten

Torv er en ikke-fornybar ressurs og frigjør store mengder CO2 til atmosfæren når den brytes ned. Som ansvarlige hagedyrkere bør vi derfor velge torvfri jord.

Trenger du små mengder jord i sekk, spør etter torvfritt i hagesenteret. Det begynner å bli bedre utvalg, men jo flere som etterspør, desto bedre vil utvalget bli. Merk at mange torvfrie alternativer består av kokosfiber som krever mye vann i produksjonen og blir fraktet over lange avstander. Torvfritt basert på kompost er derfor et bedre alternativ enn kokosfiber.

Matavfall kompostert i en lukket beholder blir den fineste jord.
Matavfall kompostert i en lukket beholder blir den fineste jord.

Skjermbilde 2017-03-29 kl. 11.25.16Trenger du større mengder jord sjekk kompostportalen.no Her finner du full oversikt over alle gjenvinningsanlegg som produserer kompostjord av hage- og matavfall. Tast inn ditt postnummer og den nærmeste leverandøren blir anbefalt. Det er dessverre få anlegg nord i landet.

Eller du kan lage jord selv. Hjemmekompost i haug eller i en lukket beholder reduserer avfallsmengden din og er samtidig et viktig bidrag til hagen. Dessuten er det gøy å kompostere. Lær mer om hjemmekompost i brosjyren Ren Jord 

For at det skal være lettere å finne torvfrie alternativer har miljøorganisasjonen Sabima laget en oversikt over hvor du får kjøpt torvfri jord.