Vann med vett

Vann med vett

Planter dyrket i potte kan ikke stole på regnet, men er avhengig av regelmessig oppfølging med vannkannen for å få en sunn og god vekst.

I motsetning til planter dyrket i hagejord, som danner røtter som søker dit det er vann, har pottedyrkede planter bare et avgrenset område å hente vann fra. De er dermed helt avhengige av vår innsats. Men dersom vi vet litt om hva som påvirker vannbehovet, kan jobben begrenses til et minimum.

HT0416_Potter_9139Påvirker vannmengden

Hvor ofte og hvor mye vi må vanne pottene våre er ikke alltid lett å avgjøre, selv for den erfarne dyrker. Behovet påvirkes av mange forhold og vannbehovet varierer enormt. Sumpplanter kan nærmest dyrkes i vann, mens planter fra områder der det nesten aldri regner, trenger svært lite vann. Hvor stor en plante er, påvirker også behovet. Mens etablerte planter ønsker mye vann av gangen og ikke så ofte, vil en ung plante med lite rotnett kunne drukne om den får samme dose.

Hvilken jord vi dyrker i påvirker også hvor ofte vi må vanne. Mens sandblandede jordtyper drenerer godt, holder leirholdig jord mye bedre på vannet.

Hvor pottene står i forhold til sol og vind er også viktig. En potte i le og skygge er mye mindre utsatt for tørke enn en som baker i stekende sol og er utsatt for vind.

Pottens form, størrelse og materiale er også med på å bestemme hvor ofte vi må vanne. Store, høye potter har naturlig bedre balanse mellom luft og vann enn
vide og grunne. En vid potte har større jordoverflate der mye vann kan fordampe, mens små, grunne potter har mindre volum som naturlig nok tørker raskere opp. Materialet i potten avgjør hvor raskt innholdet tørker. Porøs terrakotta fordamper vann gjennom veggene, mens glaserte potter er tette og holder bedre på vannet.

For lite vann

Etter hvert som jorda tørker blir det stadig vanskeligere for planten å trekke opp vann. Men tegnene på tørkestress kan være lite synlige, og i mange tilfeller
er symptomene de samme som når en plante har fått for mye vann.

Noen planter henger med bladene og gir tydelige signaler på at de er tørre, mens andre blir litt matte og gråaktige i fargen. Tørke kan gjøre at nye blad blir
små og/eller at de faller av til feil tid. Langvarig tørke kan forårsake unormalt kompakt vekst, beskjeden eller manglende blomstring og dårlig fruktsetting.

For mye vann

Overvanning metter luftporene i jorda og hindrer røttene i å få nok tilgang på luft. Luft er nødvendig for at røttene skal kunne fungere som de skal. Overjordiske symptomer på overvanning kan likne tørkestress; slappe, gule blad, dårlig vekst og bladfall. I tillegg kommer ødelagte frukter og aborterte blomster (blomster faller av).

HT0416_Potter_0141Planterøtter i vannmettet jord får gjerne en brunlig farge, lukter surt og er mer utsatt for rotsykdommer.

Riktig utstyr

En enkel kanne er greit om du har få potter. De fins i et utall utforminger og i mange materialer. Lang tut gjør vanningen mer presis og er lettere for ryggen. Med et dusjhode blir vanningen skånsom også for småplanter. Hold og sving kannen, og prøv den gjerne med vann hvis du kan. Det er utrolig mange patenter som er
tunge, klønete å holde og som til alt overmål ikke er brukelig til å vanne med.

Dryppvanninganlegg er ideelt til mange potter, særlig for den som er mye på reisefot. Dysene bruker lite vann og vanner direkte i hver enkelt potte. Husk å bruke
riktig dysestørrelse til riktig pottestørrelse. Særlig nyttig i kombinasjon med en vanningscomputer som skrur vannet av og på.

Vanningsstav er nyttig ekstrautstyr til hageslangen om du har mange potter. Den er presis, lett å komme til med og har som regel flere innstillinger; fra hard, lang stråle til kort og bløt.

Unngå sprinkelvanning til pottene. Vannet spres over et unødvendig stort område uten å treffe pottene særlig godt, og i tillegg er fordampingen stor.

VANNINGSTIPS:


  • Sår du frøene direkte i jorda er det lurt å vanne godt først. Ellers er det fort gjort at frøene blir tatt av vannstrømmen.
  • Ublandet kjøpejord inneholder mye torv og er vanskelig å gjennomfukte når den er blitt helt tørr. Bland jorda med andre jordtyper, gjerne kompost så  tar den enklere til seg vannet.
  • Når du bruker vannspreder på grønnsaksbedet havner mye av vannet utenfor og går til spille. Teip over noen av hullene så vanner du bare der det trengs.  
  • Sjekk med kommunen at det ikke er vanningsforbud der du bor. 
  • Unngå vannspreder midt på sommeren og senere. Bruk heller vannkanne eller en slange som rettes direkte mot røttene. Dette for å forhindre soppsykdommer og råte som kommer for fullt nå. På folkemunne kaller vi denne perioden “hundedagene”.
  • Dryppslange (perforert vannslange) er den mest økonomiske måten å vanne på, de selges på hagesenteret og på jernvarehandel. Du legger slangen ut mellom plantene så vannet siver ned i jorda.
  • Vinden er med på å tørke ut jorda.  Sett opp levegger, de trenger ikke være høye og sjenerende. En levegg på 90 cm reduserer vanntapet med 60 prosent.
  • Vanning før frokost. Da rekker jorda å absorbere fuktigheten før sola tar tak og fordampningen blir for stor. På denne måten rekker jorda også å bli tørr til kvelden da sneglene er mest aktive.