Vårstell for vakker pelargoniablomstring

Pelargonia er vakker, lettdyrket og blomstrer hele sommeren. Blekrosa klassiker, eller rampete knallrød. Gi pelargonia i potte godt vårstell og den belønner deg rikt.

Hagemoten svinger som andre moter, men pelargonia er slitesterk og passer inn i de fleste hagestiler, enten den er enkel og stram, sprek og gøyal eller overdådig og retro-gammeldags. Pelargonia er vakker inne i vinduskarmen, på balkongen, trappen og i hagen.

Bli abonnent! Du får abonnement på landets største hagemagasin som medlem i Hageselskapet. 

Mange fargevalg

Noen vil ha de blekrosa, som Dronning Ingrid og Mårbacka, andre sverger til middelhavsrød blomstring med smell i. Mange vil ha ampler med hengepelargonia, med et raust, småblomstrende blikkfang. Pelargonia kommer med brokete blader, fylte eller enkle blomster, store, små og i ulike farger og sjatteringer.

Enkle terrakottapotter kler å eldes. Foto Flora Dania

Hvit, rosa – eller knallrøde pelargonia i blomsterbedet. Foto Jorunn Amdal
Med sterke farger skaper du middelhavsstemning hagen. Foto Marianne Utengen

Potter i fleng

Det er bare å fråtse i potter for å finne den som kler din plante og hage eller balkong best. Men, ikke vær knølen med størrelsen – det er voksekraft i en pelargonia som trives. Velg vaskebøttestørrelse på potten!

Sommerstemning på terrassen med pelargoniablomstring. Foto Tonje Waaktaar Gamst
Noen ganger blir det magi over samspillet mellom potte- og bladsjatteringer. Foto Jorunn Amdal

 

Søk hageinspirasjon blant planter og potter for å skape ditt eget uttrykk. Flere potter sammen i samme stil, uten å være helt like, er elegant. Store kontraster i form og materiale skaper dynamikk.
Mange av oss er som barn i en godtebutikk når vi kommer til krukkeutsalg med et stort og inspirerende utvalg. En stor, vakker krukke kan være et økonomisk løft. Ta godt vare på dem. Slik lykkes du med planter i krukker. 

Gjerne gjenbruk

Og er du mer opptatt av gjenbruk, så er det bare å lete i kjeller og bod, eller i bruktbutikker – lokalt eller på nettet. Er det så sant et hull i bunnen, så er det meste anvendelig.

Deilig, rampete rødt. Foto Jorunn Amdal

Sol vann og gjødsel

De fleste pelargoniaer elsker sol, men husk å vanne. Litt gjødsel i vannkannen hver gang du vanner, eller minimum én gang i uken, så vil du belønnes med vakker blomstring. Pelargonia liker ikke å stå ute i regn, særlig ikke de fylte blomstene. Sett pottene langs veggen eller under takframspring, og ta ansvar for vanntilførsel selv.
Slik forlenger du pelargoniablomstringen.

Liker ikke kulde

Pelargonia liker ikke kulde! Sett dem ut på varme vårdager, men ta dem inn igjen når sola går. Da blir de store og fine til sommeren, når de kan være ute hele døgnet.

Ingen sommer uten hengepelargonia. Foto Marianne Utengen