Vårstell av plen

Vårstell av plen

Hull, gule flekker eller mye ugress eller mose i plenen? Nå om våren er det tid for å stelle og reparere.

Luk først bort så mye ugress du kan og bruk deretter en rive til å rake bort tørt gress og mose. Krafs godt i jordoverflaten slik at gammel og ny jord lettere vil blande seg med den eksisterende. Fjern eventuelle steiner som dukker opp. Rak utover litt sandblandet jord, legg på litt ekstra i der det er hull.

Gressfrø sås relativt tett. Sørg så for å holde jorda litt fuktig, alle frø trenger fukt for å spire.

God kontakt

Stamp jorden til med riven for å sjekke at overflaten har blitt plan. Vann jorda forsiktig, ikke bruk hard stråle, og strø deretter utover gressfrøene. Vanner du til slutt renner frøene bare bort. Rake forsiktig i overflaten så frøene kommer litt nedi jorden. De trenger ikke dekkes helt. Tråkk deretter til så frøene fester seg. Uten kontakt med fuktig jord vil ikke frøene spire.

Bruk en rive til å fordele jorda utover. I huller, legg i et ekstra tykt lag.

Vann

Fremover nå er det viktig å holde sådden fuktig. Kommer det tørre dager må du vanne, men vær forsiktig. Bruk den mykeste dusjinnstillingen på hageslangen og vann litt av gangen og kanskje i flere omganger. Det er lett å forstyrre frøene med for hard stråle. Også unge gressplanter trenger vann. Blir det tørre og varme dager, spesielt i kombinasjon med opptørkende vind, må du vanne litt og ofte. Unge gressplanter har korte røtter og lite motstandskraft mot tørke. Er uhellet ute må du belage deg på å så på nytt, inntørkede frø eller unge småplanter lar seg ikke redde.

Etter at vi har sådd, må vi holde jorden fuktig. Gressfrø og unge planter skades lett av tørke.

Dekk mot ugress

Større områder kan med fordel dekkes til med en såkalt agrylduk (fås kjøpt i hagesenteret). Den vil holde på varmen og fuktigheten i jorda og hindrer at ugressfrø flyr inn.

Rak ut stein. De vil vi ikke ha i plenen.